Barlang – Vadaskert Alapítvány

Barlang

Időpontfoglalás
Térkép
Webshop

Barlang kórházunk serdülőkorúak akut fogadására és bizonyos problémáinak kivizsgálására szakosodott részlege.

Elsősorban 12 és 18 év közötti fiatalokat várunk osztályunkra, részint sürgősséggel jelentkező pszichiátriai tünetek kivizsgálása/kezelése, részint elhúzódó viselkedési- és érzelmi problémák részletesebb kivizsgálása, azok hátterében esetlegesen fennálló pszichiátriai zavarok diagnosztizálása, egymástól való elkülönítése, és a további, hosszútávú terápiára vonatkozó javaslattétel céljából. Ennek megfelelően osztályunkon a gyermekpszichiátriai zavarok (autizmus spektrum zavar; figyelemzavar, hiperaktivitás; pszichotikus zavarok; étkezési zavarok; hangulati és érzelmi zavarok; stb.) széles palettájával élő fiatalokkal találkozunk, igyekszünk nekik segítséget nyújtani.

Tervezett kivizsgálás esetén a fiatalok általában egy hetet töltenek részlegünkön, az érkezés napja a hét első munkanapja. Ilyenkor azt kérjük Önöktől, hogy 8:30 és 9:00 óra között érkezzenek! Ezt követően az ápolók, foglalkoztatók, majd a gyermek kezelőorvosa is találkozik Önökkel, felvesszük gyermeküket részlegünkre. Fontos, hogy az érkező fiatalt minden esetben törvényes képviselője vagy annak meghatalmazottja (írásban, két tanú előtt) kísérje. A felvételek 10:45-re fejeződnek be. Ekkor egy bemutatkozó csoportot tartunk, amelyen a szülők nem vesznek részt. Amennyiben a felvételt indokló probléma lehetővé teszi, a hazabocsátás napja a hét utolsó munkanapja. A fiatalok távozása a kezelőorvossal egyeztetett időben, egy – a családdal folytatott – lezáró beszélgetés keretében történik. Tekintettel azonban részlegünk akut jellegére, előfordulhat, hogy a fiatalok felvétele és hazabocsátása ettől eltérő időpontban történik.

Szakmánk aktuális tudástárára támaszkodva az előzmények részletes feltérképezésén (mind a fiatalt, mind a környezetét megkérdezve) túl a kivizsgálás legfontosabb eszköze a megfigyelés. Így láthatjuk, hogy a fiatalok hogyan viselkednek és mennyire működnek együtt kortársaikkal, mennyire követik a felnőttek irányítását, és hogyan birkóznak meg feladathelyzetekkel. Ezt a munkát kérdőívek kitöltésével (mind a gyermek, mind a szülő részéről) egészítjük ki. Esetenként szükség lehet gyógypedagógiai (tanulási részképesség zavarok felmérése), pszichológiai vizsgálatra is. Utóbbi a kötetlen beszélgetés mellett mind teljesítmény tesztekből, mind ún. projektív tesztekből állhat. A testi tünetek előtérbe kerülése esetén (pl. evészavarokban) fizikális vizsgálatot is végzünk, laborvizsgálatokat és EKG-t is kérünk alkalmanként. Diagnózisunkat a fentiek összegzése révén, a team egészének véleményét figyelembe véve alakítjuk ki. A kezelési javaslatainkat minden esetben igyekszünk egyénre szabni, de a hivatalosan elfogadott irányelvektől sem térünk el. Kezelési javaslataink között az esetek zömében szerepel vagy további egyéni pszichoterápia (amely leginkább a területi ellátásban valósítható meg), vagy csoportos terápiás módszerek (ezek egy része intézményünkben előre egyeztetett időpontban elérhető), vagy a környezeti tényezőkre való ráhatás, egyéb szolgáltatókkal való együttműködés (Családsegítő- vagy Gyermekjóléti Szolgálattal, mediáció, családkonzultáció, családterápia, stb.), vagy gyógyszeres kezelés is.

Osztályunkon igyekszünk elfogadó és rugalmas légkört kialakítani, azonban nagyon fontosnak tartjuk a következetes szabályalkalmazást is. Hosszú évek tapasztalata alapján ezért alakult úgy, hogy a fiataloknál napközben nem lehet mobiltelefon, a mindenképpen szükséges hívások lebonyolítása érdekében azokat 17:30 és 18:00 óra között adjuk oda. A zsebpénzt szintén le kell adni, és a büfé csoportos felkeresésekor kapják azt meg a fiatalok. Látogatásra minden hétköznap 17:00 és 19:00 óra között van lehetőség, 18 év alatti látogató csak a gondviselő vagy az általa meghatalmazott személy kíséretében jöhet. Minden nap 4 étkezést biztosítunk a nálunk tartózkodók részére. A normál hétköznapi viselet, hálóruha és tisztálkodó felszerelés (beleértve a WC papírt és a törölközőt is) mellett javasoljuk, hogy a kinti programokhoz a fiatalok „játszó ruhát” is hozzanak!

Az osztály telefonszáma: +361 392 1402 (+361 392 1400 – központ)

iratkozz fel

Iratkozzon fel!

Iratkozzon fel, és értesüljön az elsők között képzéseinkről, programjainkról, szolgáltatásainkról!