Barlang kórházunk serdülőkorúak akut fogadására és bizonyos problémáinak kivizsgálására szakosodott részlege.

Elsősorban 12 és 18 év közötti fiatalokat várunk osztályunkra, részint sürgősséggel jelentkező pszichiátriai tünetek kivizsgálása/kezelése, részint elhúzódó viselkedési- és érzelmi problémák részletesebb kivizsgálása, azok hátterében esetlegesen fennálló pszichiátriai zavarok diagnosztizálása, egymástól való elkülönítése, és a további, hosszútávú terápiára vonatkozó javaslattétel céljából. Ennek megfelelően osztályunkon a gyermekpszichiátriai zavarok (autizmus spektrum zavar; figyelemzavar, hiperaktivitás; pszichotikus zavarok; étkezési zavarok; hangulati és érzelmi zavarok; stb.) széles palettájával élő fiatalokkal találkozunk, igyekszünk nekik segítséget nyújtani.

Tervezett kivizsgálás esetén a fiatalok általában egy hetet töltenek részlegünkön, az érkezés napja a hét első munkanapja. Ilyenkor azt kérjük Önöktől, hogy 8:30 és 9:00 óra között érkezzenek! Ezt követően az ápolók, foglalkoztatók, majd a gyermek kezelőorvosa is találkozik Önökkel, felvesszük gyermeküket részlegünkre. Fontos, hogy az érkező fiatalt minden esetben törvényes képviselője vagy annak meghatalmazottja (írásban, két tanú előtt) kísérje. A felvételek 10:45-re fejeződnek be. Ekkor egy bemutatkozó csoportot tartunk, amelyen a szülők nem vesznek részt. Amennyiben a felvételt indokló probléma lehetővé teszi, a hazabocsátás napja a hét utolsó munkanapja. A fiatalok távozása a kezelőorvossal egyeztetett időben, egy – a családdal folytatott – lezáró beszélgetés keretében történik. Tekintettel azonban részlegünk akut jellegére, előfordulhat, hogy a fiatalok felvétele és hazabocsátása ettől eltérő időpontban történik.

Szakmánk aktuális tudástárára támaszkodva az előzmények részletes feltérképezésén (mind a fiatalt, mind a környezetét megkérdezve) túl a kivizsgálás legfontosabb eszköze a megfigyelés. Így láthatjuk, hogy a fiatalok hogyan viselkednek és mennyire működnek együtt kortársaikkal, mennyire követik a felnőttek irányítását, és hogyan birkóznak meg feladathelyzetekkel. Ezt a munkát kérdőívek kitöltésével (mind a gyermek, mind a szülő részéről) egészítjük ki. Esetenként szükség lehet gyógypedagógiai (tanulási részképesség zavarok felmérése), pszichológiai vizsgálatra is. Utóbbi a kötetlen beszélgetés mellett mind teljesítmény tesztekből, mind ún. projektív tesztekből állhat. A testi tünetek előtérbe kerülése esetén (pl. evészavarokban) fizikális vizsgálatot is végzünk, laborvizsgálatokat és EKG-t is kérünk alkalmanként. Diagnózisunkat a fentiek összegzése révén, a team egészének véleményét figyelembe véve alakítjuk ki. A kezelési javaslatainkat minden esetben igyekszünk egyénre szabni, de a hivatalosan elfogadott irányelvektől sem térünk el. Kezelési javaslataink között az esetek zömében szerepel vagy további egyéni pszichoterápia (amely leginkább a területi ellátásban valósítható meg), vagy csoportos terápiás módszerek (ezek egy része intézményünkben előre egyeztetett időpontban elérhető), vagy a környezeti tényezőkre való ráhatás, egyéb szolgáltatókkal való együttműködés (Családsegítő- vagy Gyermekjóléti Szolgálattal, mediáció, családkonzultáció, családterápia, stb.), vagy gyógyszeres kezelés is.

Osztályunkon igyekszünk elfogadó és rugalmas légkört kialakítani, azonban nagyon fontosnak tartjuk a következetes szabályalkalmazást is. Hosszú évek tapasztalata alapján ezért alakult úgy, hogy a fiataloknál napközben nem lehet mobiltelefon, a mindenképpen szükséges hívások lebonyolítása érdekében azokat 17:30 és 18:00 óra között adjuk oda. A zsebpénzt szintén le kell adni, és a büfé csoportos felkeresésekor kapják azt meg a fiatalok. Látogatásra minden hétköznap 17:00 és 19:00 óra között van lehetőség, 18 év alatti látogató csak a gondviselő vagy az általa meghatalmazott személy kíséretében jöhet. Minden nap 4 étkezést biztosítunk a nálunk tartózkodók részére. A normál hétköznapi viselet, hálóruha és tisztálkodó felszerelés (beleértve a WC papírt és a törölközőt is) mellett javasoljuk, hogy a kinti programokhoz a fiatalok „játszó ruhát” is hozzanak!

Az osztály telefonszáma: +361 392 1402 (+361 392 1400 – központ)