Léteznek olyan, a tikek kezelésére specifikus, terápiás technikák, melyek a tünetek csökkentésben, kontrollásásában bizonyítottan hatékonyak. Ilyen a szokásmódosító-tréning (HRT), ami megtanítja a gyermeket arra, hogy egy intenzív vagy szociálisan kevésbé elfogadható tiket egy kevésbé zavaró formába öntsön . Az expozíció-válaszgátlás módszere (ERP) a tikek terápiás térben való visszatartásának gyakorlásán keresztül segít. Ebben az esetben a gyermek a tiket megelőző késztetéshez való hozzászokást gyakorolja, ami szintén tünetcsökkenéshez vezet. Ezek a terápiák 8 éves kortól javasoltak abban az esetben, ha a tikek szenvedést okoznak, és a gyermek motivált arra, hogy a tüneteket jobban kézben tartsa. Táborainkon lehetősége van a gyerekeknek a tikeket célzó viselkedésterápiás technikák megismerésére.

Tourette tábor 8-12 éves gyermekeknek
Évente négy alkalommal, előjegyzés alapján, osztályos ellátási formában a Méhkas nevű részlegünkön egy hetes tábort szervezünk azoknak a gyermekeknek aki korábban ambulanciánkon vagy kórházunk valamelyik osztályán jártak már. A táborban 10-12 hasonló korú és problémával küzdő gyermek vesz részt, ahol a pszichoterápiás csoportokon a pszichoedukációra, a hatékony megküzdési stratégiákra, a kortárs kapcsolatok erősítésére és a tikeket célzó viselkedésterápiás eljárásokra fektetjük a hangsúlyt. Lehetőség van úgynevezett bejárós formában is részt venni a terápiás csoporton, ebben az esetben a szülők naponta hozzák és viszik gyermeküket.

A csoport utolsó napján a szülők számára is szervezünk egy pszichoedukációs csoportot, ahol a tünetekről szóló tájékoztató előadás mellett, a hét eseményeiről és élményeiről is beszámolunk.