Tourette

Diagnosztika

Első vizsgálatra időpont a honlapunkon keresztül, egy online űrlap kitöltésével kérhető. A  jelentkezésére e-mailben küldjük meg a választ, ezért fontos, hogy adjanak meg egy email címet, amelyre a választ elküldhetjük.

TOVÁBB AZ ONLINE JELENTKEZÉSI LAPHOZ >>

Az ambulancia munkatársai:

Bognár Emese klinikai szakpszichológus
Dr. Nagy Péter gyermekpszichiáter szakorvos
Dr. Merkl Dóra gyermekpszichiáter szakorvos
Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, neuropszichológus (önéletrajz >>)
Vidomusz Réka pszichológus

Az ambuláns vizsgálat menete

Évek óta foglalkozunk a gyermekkori Tourette szindrómával, amelyet mozgásos és hangadásos tic jellemez. A kivizsgálás kidolgozott protokoll szerint történik, neuropszichológiai tesztek és nemzetközileg is alkalmazott kérdőívek segítségével. Az első találkozáskor a tünetek feltérképezése, a társuló problémák azonosítása, a funkcióromlás fokának megállapítása történik.

Terápia 

Tik-taktika csoport

Tik-taktika csoportunkba várjuk azokat a családokat, gyerekeket, szülőket, nagyszülőket vagy akár tanárokat is, akiket érint a fenti probléma, és szeretnének többet megtudni erről a tünetegyüttesről, valamint szeretnék megosztani egymással problémáikat és megismerni másokat is, akik hasonló gondokkal küzdenek. A csoportokat pszichológusok és pszichiáterek vezetik.

A szülőcsoporttal párhuzamosan két gyermekcsoportot is tartunk, melyeket életkor alapján különítünk el egymástól (12 év alatti és 12 év feletti, iskolás fiatalokat várunk). A foglalkozások célja a szociális kapcsolatok fejlesztése, a tikekről való tudás növelése és a velük való megküzdés. Kérjük a kedves családokat, hogy amennyiben korábban még nem jártak a Vadaskert Kórházban, akkor a csoporton való részvétel előtt, még mindenképp kérjenek ambuláns időpontot valamelyik csoportvezető kollégához. Kérjük, a részvételi szándékot a csoport előtt legkésőbb három nappal jelezzék e-mailen! (tourette.vadaskert@gmail.com)

A csoport helyszíne: Vadaskert Alapítvány, 1021 Bp. Lipótmezei út 5. A  TS csoport következő időpontja 2018. február 16.; 10:00-12:00 óráig. A részvétel díja családonként 1.000Ft

Letölthető tájékoztató >>

Munkacsoportunk tagjai:
Bognár Emese klinikai szakpszichológus
Gergye Franciska pszichológus
Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus
Vidomusz Réka pszichológus

Tourette tábor

Kórházunkban minden évben tábort szervezünk Tourette szindrómás gyermekek számára. Programunk egyrészt művészetterápiás eszközök segítségével, másrészt a tapasztalati tanulás révén nyújt terápiás hatású élményeket a gyerekek számára. A művészet- és élményterápiás programok által nyújtott sikerélmény különösen fontos a betegségük miatt önértékelési problémákkal küzdő gyermekek számára, akik a mindennapokban hátrányos helyzetüket, tehetetlenségüket és sok esetben kiközösítést élnek meg. A táborban már kivizsgált gyermekek vesznek részt, és fontos részét képezi a foglalkozásoknak a pszichoedukáció, a Tourette szindrómáról való tájékozódás és a vele való megküzdési stratégiák kialakítása.

Jelentkezni a tourette.vadaskert@gmail.com címen lehet.

Kutatás

KUTATÁSI FELHÍVÁS

A legújabb kutatások szerint a tikek megjelenése és bizonyos fertőzések, autoimmun folyamatok között kapcsolat tételezhető fel. Munkacsoportunk is részt vesz abban az Európai Unió által támogatott több centrumos vizsgálatban (EMTICS- European Multicentre Tics Study, www.emtics.eu), ahol több száz olyan családot követünk, ahol előfordul tik zavar. A kutatás célja azonosítani a tik zavarokra hajlamosító genetikai és környezeti faktorokat, valamint tisztázni az autoimmun folyamatok és a  torokfertőzés hatását a tikekre és a tik zavarokhoz gyakran társuló kényszeres tünetekre. Várjuk olyan családok jelentkezését, akik szívesen vennének részt a tik zavarok alaposabb megértését célzó kutatásban, és tikelő gyermekük 3-16 év között van. Mivel a nem tikelő testvérek a tünetek megjelenése szempontjából rizikócsoportba tartoznak,  ebben a vizsgálatban lehetőség van a 3-10 éves kor közötti, nem tikelő testvérek állapotkövetésére is. Jelentkezni és érdeklődni az emtics.hungary@gmail.com e-mail címen, ill. a 06-70-370-8469-es számon lehet napközben. Vadaskert Kórház, Budapest www.vadaskertalapitvany.hu Tourette Központ A vizsgálat vezetője: Dr. Tárnok Zsanett

Genetikai kutatás

Az intézményünkben folyó genetikai kutatásokat különböző konzorciumokban végezzük. A nemzetközi Tourette Szindróma Társaság által létrehozott Tourette Syndrome Association International Consortium for Genetics (TSAICG) a Yale Egyetem Orvostudományi Kar Genetikai Intézete részvételével olyan közös kutatási programot indított el, melynek fő célja a Tourette szindróma genetikai hátterének feltérképezése. Napjainkban több kutatás foglalkozik a rendellenesség genetikai gyökereivel, az eddigi vizsgálatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy a zavar kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, de a pontos mechanizmus még egyelőre feltáratlan. A Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézete, valamint a Vadaskert Kórház és Szakambulancia közreműködőként csatlakozott a Yale Egyetem Orvostudományi Kar Genetikai Intézete által kiterjesztett kutatási projekthez. Jelenleg is várjuk olyan családok jelentkezését, ahol előfordul tic zavar vagy Tourette szindróma.

Genetikai kutatás konzorciumai

Harvard Univ. Psychiatric and Neurodevelopmental Genetic Unit
TSGeneSEE- kooperáció a Democritus University of Thrace Greece-szel, genetikai kutatások Tourette szindrómában (P.I.: Peristera Paschou)
GGRI GWAS -kooperáció a Yale Egyetemmel-Tourette genetikai adatbázis (P.I.:David Pauls)
COST (European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research ) Action (Tourette szindróma –reachout acitivites.)
ESSTS The European Society for the Study of Tourette Syndrome
The Tourette Syndrome International Database Consortium (Roger, D. Freeman)

A konzorciumi munka során született eddigi publikációk

Mukherjee N, Kidd KK, Pakstis AJ, Speed WC, Li H, Tarnok Z, Barta C, Kajuna SL, Kidd JR  (2008) The complex global pattern of genetic variation and linkage disequilibrium at catechol-O-methyltransferase. Mol Psychiatry. Jun 24. [Epub ahead of print] (IF: 10,9)

Speed, WC, O’Roak, BJ, Tarnok, Z, Barta, C, Pakstis, AJ, State, MW, Kidd, KK. (2008) Haplotype evolution of SLITRK1, a candidate gene for Gilles de la Tourette Syndrome Am J Med Genet B, Neuropsychiatr Genet Jun 5;147B(4):463-6 (IF:4,463)

Roessner V, Becker A, Banaschewski T, Freeman RD, Rothenberger A; Tourette Syndrome International Database Consortium (Tarnok, Z) Developmental psychopathology of children and adolescents with Tourette syndrome–impact of ADHD. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2007 Jun;16 Suppl 1:24-35. Erratum in: Eur Child Adolesc Psychiatry. 2007 Dec;16(8):536. (IF: 1,99)

Freeman, RD & The Tourette Syndrome International Database Consortium (Tarnok, Z.) (2007) Tic Disorders and ADHD: answers from a world-wide clinical dataset on Tourette syndrome Eur. Child Adolesc. Psychiatry Vol. 16. Supl. 1. 16:I/15-I/23. (IF: 1,99)

Tarnok Z, Ronai Z, Gervai J, Kereszturi E, Gadoros J, Sasvari-Szekely M, Nemoda Z. (2007) Dopaminergic Candidate Genes in Tourette Syndrome: Association Between Tic Severity and 3’ UTR Polymorphism of the Dopamine Transporter Gene. Am J Med Genet B, Neuropsychiatr Genet. Oct 5;144(7):900-5 (IF:4,463)

Neuropszichológiai kutatás

A neuropszichológiai kutatások középpontjában olyan enyhe kognitiv zavarok feltérképezése áll, melyek esetleg együtt járhatnak tic-kel illetve Tourette szindrómával. Ezeket összefoglaló néven végrehajtó zavaroknak nevezik, melyek érinthetik a viselkedés, a gondolkodás és az érzelmi élet kontrolljának problematikáját.

Együttmüködések a neuropszichológiai kutatások során

•   Kognitiv és idegrendszeri plaszticitás Budapesti Müszaki Egyetem
Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézete 2002-2005 NKFP 1A/0008/2002, “Öröklődés és környezet: A gyermekkori figyelemzavar/hiperaktivitás és az ifjúkori drogfüggőség összefüggése, kezelése, genetikai és pszichológiai kockázati tényezői”. Konzorcium vezető: Dr. Sasvári Mária,

Az együttmüködés  során született eddigi publikációk

Mészáros G, Tárnok Z, Oláh Sz, Gádoros J (2008): Gyermekkori pszichiátriai kórképek frontostriatális érintettségének neuropszichológiai vizsgálata, Magyar Pszichológiai Szemle, 63/1, 117-141.

Tárnok Zsanett A tic jelenségek és a Tourette-szindróma klinikai háttere In: Tárnok Zsanett (szerk.) In: Tic-taktika. Akadémiai kiadó Budapest, 2009

Kenézlői Eszter, Tárnok Zsanett Terápiás lehetőségek Tourette-szindrómában In: Tárnok Zsanett (szerk.) Tic-taktika Akadémiai kiadó Budapest, 2009

Tárnok Zsanett, Bognár Emese, Farkas Luca, Aczél Balázs, Gádoros Júlia A végrehajtó funkciók vizsgálata Tourette szindrómában és figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban In: Racsmány M. (szerk), A fejlődés zavarai és vizsgálómódszerei. Akadémiai kiadó Budapest, 2007:191-210.

Ismertetők

Tájékoztató tanároknak >>

Tájékoztató szülőknek >>

Tájékoztató kisgyermekeknek >>

Általános iskolásoknak tájékoztató a Tourette szindrómáról (pps) >>

Joanne árnyéka- óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló történet >>

Angela Scholz: Tulajdonképpen mi is van Kalléval? >>

Gyakori kérdések a Tourette-szindrómáról >>

Tim Howard plakát >>

Tic zavarok, Tourette szindróma >>

Kényszerbetegség gyermek- és serdülőkorban (OCD) >>

Továbbképzések

Képzés időpontja: 2017.06.08

08:30-09.15 A tik jelenségek és a Tourette-szindróma klinika háttere
(dr.Tárnok Zsanett)

09:15-10.00 Legújabb kutatási irányzatok a Tourette-szindrómával kapcsolatban
(dr.Tárnok Zsanett)

10:00-10:15 Szünet

10:15-11:45 A Tourette-szindróma pszichoterápiás megközelítése
(dr.Tárnok Zsanett)

11:45-12:30 Szünet

12:30-13:15 A Tourette-szindróma biológiai alapú kezelése
(dr.Nagy Péter)

13:15-14:00 Mindennapi élet a Tourette-szindrómával
(Bognár Emese)

14:00-14:15 Szünet

14:15-16:00 Diagnózisalkotás, állapotkövetés, pszichoedukáció
(dr. Nagy Péter, Bognár Emese Tárnok Zsanett)

 Társoldalak

www.tourette-eu.org
www.tsa-usa.org
http://www.tourettes-action.org.uk/
www.emtics.eu
http://tourette.lap.hu/
https://www.facebook.com/ts.hungary
https://www.facebook.com/tourette.hu

Média

Rejtélyes tourette-szindróma >>

Káromkodás betegség miatt? >>

Tic-taktika >>

Tourette-szindróma, avagy a káromkodás rabságában >>

Amikor a gyerek csúfolódások céltáblája: a Tourette-szindróma >>

Hattól nyolcig (Duna TV) >>

A Tourette-szindróma egy neuropszichiátriai idegrendszeri betegség >>

Enyhe Tourette-szindróma (Klub Rádió) >>

Tourette-szindrómával is lehetünk sikeresek >>

Magyar Tourette-szindróma Egyesület a Facebookon >>