Terápia

“Együtt” Program

„Bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled.”

Kiknek?

Csoportjaink három korosztály számára specifikusan kidolgozott módszertant alkalmazva nyújtanak segítséget szociális funkciók terén nehézséggel küzdő (elsősorban autizmus spektrumon érintett) gyermekeknek, fiataloknak.

Mikor?

A program első alkalma pszichoedukációt és konzultációt foglal magába, melyre a résztvevők szüleit várjuk pénteki napon 9-től 12 óráig. Következő héten hétfőn indulnak a gyerekcsoportok, összesen 8 alkalommal, hétköznap 13-15 óra között találkozunk a gyermekekkel. Az utolsó alkalom szintén szülőkonzultáció, a program második hetében, csütörtökön délután 1-3ig.

Miként?

Szociális és kommunikációs készségeink egy része szerzett, vagyis tanulható és tanítható. Kognitív viselkedésterápiás elemeket is alkalmazó csoportjaink célja, hogy az adott korosztály igényeire szabva segítsük a részvevőket az alapvető társas készségek megszerzésében és ezek gyakorlásában, miközben együtt megtapasztalhatjuk a közösséghez tartozás élményét és a közösség megtartó erejét. Érzelmeink és viselkedésünk összefüggésein keresztül a társas beilleszkedés szabályait és az önkifejezés, kölcsönös kommunikáció alapvetéseit is érintjük a legfontosabb témák közt.  Az elméleti és gyakorlati ismeretek mellett kiemelt célunk az önbizalom, és önelfogadás illetve egymás elfogadásának támogatása.

“100H” Klub

 „Azok a dolgok tesznek egyedivé, amiben különbözöm másoktól.”

Kiknek?

Százholdas Klubunkba olyan 16-18 éves, autizmus spektrum-érintett serdülőket várunk, akik vágynak saját erősségeik és nehézségeik mélyebb megértésére és szívesen tartoznának egy garantáltan sokszínű, mégis megtartó közösséghez.

Mikor?

A program első alkalma pszichoedukációt és konzultációt foglal magába, melyre a résztvevők szüleit várjuk pénteki napon 9-től 12 óráig. Következő héten hétfőn indulnak a serdülők számára szervezett csoportok, melyekre összesen 13 alkalommal, hétköznap 13-15 óra között kerül sor. Az utolsó alkalom szintén szülőkonzultáció, a program harmadik hetében, csütörtökön délután 1-3ig.

Miként?

100H Klubunk célja egy olyan bizalomteli légkör megteremtése, melyben az autizmussal élő serdülők önismeretének elmélyítése mellett foglalkozunk az idegrendszeri sokféleség szépségeivel, nehézségeivel és a nehézségek megoldási lehetőségeivel.

Haladó szintű szociális-kommunikációs készségbővítés mellett a korosztály számára kiemelten fontos témákat, mint például a felnőttéválás, szerelem, intimitás témáját is szeretnénk edukatív és önismereti szempontból megközelíteni, törekedve arra, hogy minél nagyobb biztonságban segítsük a fiatalokat önmegvalósításuk, sikeres társas kapcsolataik kiépítésének lépéseiben. A klubalkalmak külön szerveződnek lányok és fiúk számára.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt:

Bognár-Kálmán Rebeka autizmus specifikus gyógypedagógus,

Hendrich Beáta autizmus specifikus gyógypedagógus,

Kis Dóra Sarolta autizmus specifikus gyógypedagógus,

Dr. Madarassy-Szücs Anna gyermek-és ifjúságpszichiáter szakorvos-jelölt,

Elérhetőségünk:

e-mail: pagony@vadaskert.hu

 

Diagnosztika

Részlegünkön járóbeteg ellátás formájában autizmus specifikus kivizsgálást végzünk a délelőtti órákban. A vizsgálat során a korosztályhoz igazítva, játékos feladatok, idősebbek esetén bizonyos témákat érintő beszélgetés keretei közt teremtünk olyan helyzeteket, melyekben a szociális és kommunikációs viselkedési jellemzők részletesen megfigyelhetők.
 
Kérjük, hogy legkésőbb a vizsgálat előtt 3 nappal, az alábbi szempontrendszer alapján megírt, pedagógiai véleményt és az Autizmus Alapítvány fejlődéstörténeti kérdőívét kitöltve a pagony@vadaskert.hu címre legyenek szívesek továbbítani! Kérjük, az e-mail tárgyaként a vizsgált gyermek nevét szíveskedjenek feltüntetni!
A vizsgálat a szülő jelenlétében történik.
 

A kérdőív pdf illetve word formátumban letölthető innen:

 

Szempontrendszer a pedagógiai véleményhez: