Terápiás szabadulószoba hamarosan >>>

Terápiás szabadulószoba – innovatív kezdeményezés pszichés problémákkal küzdő gyermekeknek és családjaiknak Richter Anna díj

A Vadaskert Alapítvány gyermekpszichiátriai intézménye megnyerte a Richter Anna Díj közönségdíját „Terápiás szabadulószoba” című projektjével, mely egy innovatív kezdeményezés pszichés problémákkal küzdő gyermekeknek és családjaiknak.

Egy jó cél érdekében, kreatív ötlettel pályázott terápiás csapatunk az idei Richter Anna Díjra, hogy létrejöhessen Magyarország első Terápiás szabadulószobája.
Elsődleges célunk, hogy a hozzánk érkező, a helyzetet olykor reménytelennek tartó, kényszerekkel küzdő családok számára egy kreatív megoldást nyújtsunk a problémával való küzdelem közös elkezdéséhez.

A kényszerbeteg gyerekek életében a tünetek egyre több időt vesznek igénybe, fokozatosan képtelenné téve őket és családjukat átlagos hétköznapokat élni. Aki naponta több órát tölt tisztálkodási, ellenőrzési, rendezgetési vagy egyéb rituálékkal, az előbb-utóbb kimerül, elkésik vagy kimarad az iskolából. A kényszeres cselekvéssorozattal töltött idő más fontos dolgoktól, a közösségi léttől, tanulástól, a családi élettől, a kikapcsolódástól veszi el a teret. Hatékony terápiával, és az egész család bevonásával sikeresen csökkenthető a kényszergondolatokkal és cselekvéssel töltött idő.
Célunk egy olyan terápiás szabadulószoba megvalósítása, mely a közismert szabadulószobás játékok elvét követi azzal az újdonsággal, hogy ebben a formában a családok a tünetek enyhítését célzó személyre szabott feladatokat is kapnak.

A kényszertünettel járó szorongás ebben az esetben olyan helyzetben csökkenhet, ahol egyrészt a támogató és pozitív elfogadás, másrészt a játékos élmény találkozik. Ebben a segítő környezetben megkönnyíthetjük a kényszerekkel való küzdelmet, csökkenthetjük a családban előforduló negatív kommunikációs mintákat, és változásra ösztökélhetjük a családtagokat.

Az első évben szerzett tapasztalatokra építve a szabadulószoba más pszichés betegségekkel küzdő gyerekeknek, csoportfoglalkozásoknak is teret ad majd, játékossá téve gyógyulásukat.

A Vadaskert Alapítvány kollégái, akik közönségdíjas terápiás programot kidolgozták:
Németh Laura: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár-és családterapeuta, Papp Bence: tréner, élménypedagógus
Dr. Kollárovics Nóra: gyermekpszichiáter szakorvos
Ács Adrienn Réka: pszichológus hallgató, foglalkoztató
Kollár Kristóf: mentálhigiénés szakember, részlegvezető foglalkoztató

A programról hamarosan további információt találhatnak a Vadaskert Alapítvány honlapján, valamint Facebook oldalán is.

fejlesztes@vadaskertalapitvany.hu
Tel: 0630 50 22 323