TSMT

TSMT (Tervezett Szenzomotoros Mozgásterápia)

A TSMT (tervezett szenzomotoros tréning/terápia) módszer a szenzoros integrációt célzó terápiák (SIT) csoportjába tartozó, regressziós szemléletű terápiás eljárás.
Célja a hiánypótlás, felzárkóztatás az éretlen idegrendszeri működés magasabb szintű, jobban szervezett szabályozásának kialakítása, a kóros irányú érés leállítása, visszaterelése a fiziológiás érés felé.

Célja, hogy az idegrendszeri éretlenség következtében kialakult hiányosságokat (pl. tanulási nehézség, megkésett beszédfejlődés) csökkentse, az agykéreg alatti és a kérgi területek stimulációja létrejöjjön.

A gyermekeknek nemcsak a mozgása rendeződik, hanem az idegrendszer érése következtében javul a feladattudata, utánzási képessége, egyidejű többcsatornás figyelme, téri tájékozódása, testképe, emlékezete, sorrendisége, és a magatartásproblémái is rendeződhetnek. Reálisan kell azonban látni, hogy lehetnek olyan esetek, amikor az agyi éretlenség olyan típusú vagy fokú, hogy az érést szenzomotoros fejlesztéssel nem lehet megindítani, és más terápiás lehetőség után kell nézni. Bővebben >>