Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A mesterséges megtermékenyítéstől a szülés utáni depresszióig. A szülészet pszichológiai-pszichiátriai problémái és terápiás eszköztára.

október 12, 2017; 8:30 de. - 6:00 du.

19.000Ft

ONLINE JELENTKEZÉS >>

Előadók:
Dr. Frigyes Júlia – pszichiáter, diplomás szülésznő, dúla
Molnár Judit Eszter –klinikai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta, jungi analítikus, hipnoterapeuta, perinatális,csecsemő terapeuta

A tanfolyamon való részvétel feltétele: Regisztráció= jelentkezés + a tanfolyami díj előzetes befizetése!
Befizetési határidő: 2017.10.06.
Jelentkezés visszavonása: Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a tanfolyam megkezdése előtti 8 napon belüli visszamondás esetén a résztvevő a képzési díj 40%-át köteles megtéríteni a Vadaskert Alapítvány felé. A részvétel lemondása kizárólag írásban lehetséges.
Képzési díj visszafizetése: A képzési díj visszatérítésére kizárólag orvosi igazolás bemutatása esetén van lehetőség.

A Vadaskert Kórház és Szakambulancia baba-mama rendelőjében sok éve folytatunk terápiás munkát a szüléshez kapcsolódó érzelmi-hangulati zavarok esetén nőkkel, anyákkal, baba-mama párokkal, családokkal.

„A mesterséges megtermékenyítéstől a szülés utáni depresszióig” című, akkreditált képzésünket azoknak a szakembereknek – háziorvosoknak, szülész-nőgyógyászoknak, szülészeknek, védőnőknek, bábáknak, klinikai és ált. pszichológusoknak, stb. – ajánljuk, akik a mindennapi munkájuk során leendő anyákkal, baba-mama párokkal, ill. családokkal foglalkoznak, és szívesen kiegészítenék meglévő tudásukat új terápiás lehetőségekkel.

Jelen képzésünkkel áttekintjük az általunk tágan értelmezett perinatális időszak tipikus problémaköreit. A következő tapasztalatainkat és elméleti ismereteket osztjuk meg a hallgatósággal:

-Áttekintjük a perinatális tudomány legújabb, témánk szempontjából releváns eredményeit
-A fogamzási zavarok hátterében lévő lelki folyamatok megismerésével lehetővé válik ezen beavatkozások rizikóinak, alternatíváinak feltérképezése, valamint a hatékonyság és a hosszú távú lelki egészség szempontjainak újragondolása.
-A fogamzási zavarok és a várandósság idején sokszor elsősorban testi tünetekben nyilatkoznak meg a mélyben lévő lelki problémák, és a szomatikus orvoslás körében kínált megoldások sokszor az érzelmi problémák elhárítását szolgálják, melyek a szülés után elementáris erővel térnek vissza.
-A művi szülészeti beavatkozások, akár életmentő jelentőségűek akár nem, gyakran a jövendő anya életbiztonságának megingását eredményezik, és hozzájárulhatnak valamely múltbeli trauma élményének megelevenedéséhez, az újra-traumatizálódáshoz.
-A szülés körüli depresszió hátterében sokszor az áll, hogy az anya az életadás folyamata során kapcsolatba kerül saját múltbeli veszteségeivel, megkérdőjelezett szerethetőségével, elhagyatottságával, fájdalmával és haragjával, és ez összekeveredik a jelenbeli kapcsolatok, a bontakozó anyai kompetencia, az anyai érzés, és a kontroll elvesztésétől való szorongató félelemmel.
-Noha a pszichés zavar igen súlyos formákat ölthet ebben az időszakban, mégis – éppen a fájdalmas érzések jelenben való megragadhatósága, az életadás és a destrukció élményének egyidejű megjelenése és kezelhetősége miatt – sokkal jobb indulatú más életszakaszok hasonló súlyosságú problémáihoz képest, olyannyira, hogy ebben az időszakban maga a krízis a magasabb szintű pszichés átrendeződés reménységének letéteményese.
-A terápiában leggyakrabban megjelenő, tipikus témák: intergenerációs hagyományok destruktív vonatkozásainak azonosítása, „a gyermek” és „az anya” jelentése az adott családban, a párkapcsolat jellegzetességei a választás és a mindennapokban való együttlét vonatkozásában, a család átrendeződésének problematikus vonatkozásai, előző veszteségek, a szégyen megjelenése az élettörténetben, a halálfélelemmel és halállal való szembesülés, az ősbizalom sérülését előidéző élmények az élettörténetben és ezek visszatérése a szülés körüli eseményekben, esetleges iatrogéniákban.
-Elsőrendűen hasznos terápiás hatású a kisbaba jelenléte a terápiás üléseken több okból is: egyrészt létezésének lényegénél fogva hordozza mindazt a jót, amivel a depressziós anya átmenetileg nem tud kapcsolatba kerülni, a baba a harmónia készségének letéteményese, másrészt reakcióival, rezdüléseivel, sírásával, elalvásával, mosolyával, ellazulásával szemmel láthatóan leképezi ill. megmutatja azt az utat, melyet anyja bejár és be kell járnia.
-A szoptatás elősegítése és az anya eredményes szoptatásért folytatott küzdelmének kísérése kiemelt fontosságú, mivel a tej az anyai kompetenciának anyagban hordozott ékes bizonyítéka. A szoptatás felfüggesztésének indikációja a belőle kiinduló „rossz” képzetének megerősítését szolgálná az anyánál. Téves, bár mélyen gyökerező hiedelemnek tartjuk azt az elgondolást, hogy gyógyító hatása van a szoptatás abbahagyásának.
-Bemutatjuk, hogy súlyos esetekben, akár pszichózis esetén, a család segítő erőinek bevonásával hogyan sikerül elejét venni az anya hospitalizációjának, az anya-baba szeparációnak.
-Bemutatjuk a szükségessé váló gyógyszerelés szempontjait szoptató anya esetében.
-Záró esetmegbeszélő csoportunkon lehetőséget kínálunk a szakembereknek a fenti tapasztalatok fényében a gyógyító munka során megmutatkozó szakmai és emberi dilemmák megosztására.

AKKREDITÁCIÓ:
A képzést a Semmelweis Egyetem akkreditálta (kódszám: SE-TK/2017.II/00081).
Akkreditált pontok száma: 16.

PONTSZÁM:
Szakma szerinti szabadon választható pontszámként elszámolható:
1. gyermek- és ifjúságpszichiátria | 2. gyermekpszichiátria | 3. igazságügyi klinikai pszichológia | 4. klinikai szakpszichológus | 5. neuropszichológia | 6. orvosi psychológia | 7. orvosi rehabilitáció (pszichiátriai) | 8. orvosi rehabilitáció a pszichiátria területén | 9. psychiátria | 10. pszichiátriai orvosi rehabilitáció | 11. pszichotherápia | 12. rehabilitáció | 13. szülészet-nőgyógyászat

Szabadon választható pontszámként számolható el az OFTEX portálon pontszerző többi szakmacsoportnak (nem célcsoportként feltüntetetteknek).

Pontszámként nem elszámolható, de a tanfolyam elvégzéséről igazolást kap: minden egyéb területen dolgozó szakember, egyetemi, főiskolai hallgató, illetve mindenki aki a tanfolyamon részt vesz.

HELYSZÍN:
Vadaskert Kórház és Szakambulancia, 1021 Budapest, Lipótmezei út 5.
/Széll Kálmán tértől 61-es vagy 56A-s villamossal, Széll Kálmán tértől 129-es busszal; vagy az Árpád hídtól (Szentlélek térről) 29-es busszal./

JELENTKEZÉS:
E-mail: a kitöltött jelentkezési lap elküldése a kepzes@vadaskertalapitvany.hu email címre
Fax: a kitöltött jelentkezési lap elküldése a 06-1-392-1436-os faxszámra

Letölthető jelentkezési lap >>

Online jelentkezés >>

BEFIZETÉS:
Átutalással a Vadaskert Alapítvány bankszámlaszámára: 10102244-09370306-00000004
Kérjük, a közlemény rovatba írják be, hogy „Mesterséges+Saját név”
A befizetett képzési díjat (igazolt betegség kivételével) nem áll módunkban visszautalni!

SZÁLLÁS:
A képzés idejére (péntek, szombat éjszakákra) korlátozott számban tudunk szállást biztosítani, de ez minden esetben előzetes jelentkezéshez kötött. A szállás díja bruttó: 4.500 Ft/fő/éj (a kiadott kulcsért 1.000 Ft kauciót számítunk fel, melyet a kulcs leadásakor visszatérítünk).
A szállás a képzés helyszínén található.

Érdeklődni Kisné Ricsóy Mártánál lehet a kepzes@vadaskertalapitvany.hu e-mail címen, vagy az Alapítványi Irodában a 06-70-370-8500 telefonszámon.

FIGYELEM!

REGISZTRÁCIÓ/BEFIZETÉS
A tanfolyamon való részvétel feltétele: jelentkezés + a tanfolyami díj előzetes befizetése!
Kivételes esetben helyszíni, készpénzes vagy bankkártyás befizetésre is van lehetőség a megadott befizetési határidőig, ezt a jelentkezéssel párhuzamosan mindenképpen le kell egyeztetni a kepzes@vadaskertalapitvany.hu email címen.

Kérjük a Tisztelt Intézményeket, Vállalkozásokat és Magánszemélyeket, hogy a befizetési határidőt tartsák be, ellenkező esetben a tanfolyami helyet nem tudjuk garantálni!

Amennyiben a befizető intézmény a díjbekérőt/számlát határidőre, vagy a képzés kezdetéig nem egyenlíti ki, úgy a tanfolyami résztvevő a képzési díj helyszínen történő megfizetése mellett vehet részt a tanfolyamon. Ez esetben a számla, a képzési díj megfizetését követően az intézmény nevére kiállításra kerül.
Kérjük a Tisztelt Résztvevőket, hogy a képzési díj intézménnyel történő elszámolásáról, valamint a számla pénzügyi osztály felé történő eljuttatásáról gondoskodni szíveskedjenek!

A jelentkezés elküldésével Ön elfogadja a tanfolyami tájékoztatóban foglaltakat.

Várjuk jelentkezésüket!

PROGRAM

Előadás napja Időpont Hossz Előadás címe Előadó

 

 

2017.10.12.

csütörtök

 

09:00 80 Bevezetés: a várandóság és a szülés-gyermekágy lélektana. Perinatális tudomány. Molnár Judit
2017.10.12

csütörtök

 

10:30 80 A fogamzás nehézségei. Mesterséges beavatkozások következményei, pszichoszomatikus vonatkozásai. Molnár Judit
2017.10.12.

csütörtök

 

12:00 60 Művi szülészeti beavatkozások pszichoszomatikája. A veszteség-élmény lélektani törvényszerűségei. Dr. Frigyes Júlia
2017.10.12.

csütörtök

 

13:30 80 Ami patológiás és ami nem – a posztnatális időszak érzelmi-hangulati zavarai. Dr. Frigyes Júlia
2017.10.12.

csütörtök

 

15:00 50 Terápiás eszköztár: a gyógyító kommunikációs fordulatoktól a szülő-csecsemő pszichoterápiáig. A farmakoterápia dilemmái. Molnár Judit
2017.10.12.

csütörtök

 

16:00 100 Esetmegbeszélő csoport. Önreflexió, együttlét, félelem, fájdalom az élet/halál kapujában Dr. Frigyes Júlia

Részletek

Dátum:
október 12, 2017
Időpont:
8:30 de. - 6:00 du.
Összeg:
19.000Ft
Esemény kategória: